Tuesday 14 July 2009

AUDIO ADDICTION




Μ'αυτά και μ'αυτά το dubstep κατάφερε το ακατόρθωτο: να ξεπεράσει την βαριά κληρονομιά της χορευτικής μουσικής, να αποβάλει την σοβαροφάνεια που την έδερνε και, τέλος, να υποστηρίξει τον δικό του κοινωνικό χώρο, μακριά από τα designer bar και την καναπεδάτη κυρίλα τους. Κατέφερε να ξαναφέρει τις ηλικίες 15-25 στην ηλεκτρονική μουσική, και έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να κάνουν μουσική αυθόρμητα και διαισθητικά, με free software και plug in ετοιματζίδικους ήχους. Αυτή η μουσική είναι rave στο πνεύμα, όχι στο γράμμα, δηλ. την φόρμα. Ξεπερνώντας τις διαχωρισμένες, οριοθετημένες κατηγορίες και τις ταμπέλες των επαγγελματιών δημοσιογράφων, αυτή τη στιγμή όλες οι διαθέσεις συνυπάρχουν ταυτόχρονα, και εντός των dj sets και εντός των ίδιων των δωδεκάιντσων, τα οποία αντανακλούν όλο αυτό το μπαστάρδεμα και εξελίσσονται βδομάδα τη βδομάδα. Με αυτούς τους ρυθμούς, και με τα αμέτρητα forums/blogs/social networks που υποστηρίζουν τη σκηνή, είναι αδύνατο για τα συγκεντρωτικά media να προλάβουν να εκμεταλλευτούν ούτε σπιθαμή από τις υποκουλτούρες των νέων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή μεταμόρφωση. Καταλύτης για την τελευταία φάση που έχει μπει για τα καλά η bass σκηνή είναι το όλον funky: περιλλαμβάνει στοιχεία από broken beat, 2-step/uk garage, tribal house, old-school US house, dub techno, electro-bass, african kwaito, soca, dancehall, grime, με λίγα λόγια όλες τις street bass σκηνές των τελευταίων τόσων ετών.  
Στα τέλη της δεκαετίας ενενήντα περνούσα τρελή απογοήτευση λόγω του loopy minimal techno που είχε επιβληθεί στο clubbing, ισοπεδώνοντας κάθε πιθανή ρωγμή στη φόρμα, αλλά και λόγω της glitch πειραματίλας που στράγγιξε κάθε ζωτικό χυμό από την ηλεκτρονική μουσική, την οποία μεταχειριζόταν σαν εργαστηριακό micro-πείραμα στα kraut labs της Κολωνίας. Και κάπου εκεί τα παράτησα. Δεν είχα ιδέα για το uk garage που συνέβαινε τότε, δεν θυμάμαι να είχα ποτέ διαβάσει κάτι σε ελληνικό έντυπο. Άκουγα πολύ jazz, όλες τις περιόδους, αλλά από το 2000 ώς το 2007 δεν άκουσα τίποτα καινούριο ηλεκτρονικό. Άκουγα μόνο τα κλασικά,  UR, Basic Channel, Black Dog, early Warp κτλ. Ξαναμπήκα στη φάση όταν βγήκε το "Untrue" του Burial (αλλά και όταν άκουσα τις παραγωγές της Ghost Box, της Trunk και της V/VM  -ο M.HULOT ευθύνεται για όλα αυτά, με τον ενθουσιασμό του που γίνεται μεταδοτικός!). Με τον Burial έπαθα κάτι που έχω αιώνες να πάθω, συμβαίνει μια φορά στα 10 χρόνια, κάτι τόσο alien και εσωτερικό ταυτόχρονα. Σαν τον Aphex Τwin. Οπότε μετά από όλη αυτή την απουσία προσγειώνομαι κατευθείαν μέσα στο όλον dubstep και τα παρατράγουδά του, τον Flying Lotus κτλ. Οπότε έχω ντελίριο, για πρώτη φορά μετά την εφηβεία μου ακούω καινούρια μουσική σοκαρισμένος, χωρίς να μπορώ να πιστέψω ότι το πράγμα οδηγήθηκε τελικά εκεί που πάντα ονειρευόμουν: ο Kode9 σβήνει τα φώτα εντελώς και παίζει στο απόλυτο σκοτάδι, δεν χρειάζεται πια να κολάω πάνω στα ηχεία για να νιώσω το μπάσο αφού το sub-bass δεν ακούγεται καν, παραμόνο νιώθεται από το στομάχι, και ο Zomby ρίχνει χύμα rave bleeps που με κάνουν να φρικάρω σαν να είμαι 15χρονο! 
Γι'αυτό τον λόγο έχω ντελίριο και βάζω τόσες σάλτσες σε αυτό το blog... Προσπαθώ να σώσω την κατάσταση διαβάζοντας και αναδημοσιεύοντας τα κείμενα του FACT, του Pitchfork, του WIRE, του Blackdown κτλ, προσπαθώντας να αναπαράγω και την ορολογία τους, μπας και βγάλω άκρη και γίνει κάτι πιο τεκμηριωμένο... Κάτι που μέχρι τώρα δεν δείχνει να λειτουργεί (το αποτέλεσμα γέρνει περισσότερο προς σοβαροφάνεια-επιτήδευση μεριά). Η αγγλική γλώσσα είναι ότι πρέπει για θεωρητικά και τέτοια, αλλά στα ελληνικά ακούγεται άκυρο. Για την ώρα απολαμβάνω το ντελίριο που με δέρνει. Ελπίζω να προσγειωθώ σιγά-σιγά... Πάντως ο Kode9 δεν το γελάει καθόλου με όλες αυτές τις θεωρίες του για τον ηχητικό ιό, πολύς κόσμος είναι εθισμένος στην μουσική και κάνει σαν να κρέμεται η ζωή του απ'αυτήν!
(Ένα απίστευτα ειλικρινές κείμενο στο FACT παραδέχεται την σαρωτική επιρροή του funky/dubstep στην techno/house σκηνη. Thanx στον Gizmo!)
Αυτά είναι τα αγαπημένα μου funky bass mixtapes για το καλοκαίρι:

LD  (tracklist)

(Οι εικόνες από το video του Kode9)

2 comments:

  1. ωραιό blog mate! θα το μελετήσω!
    cheers!

    ReplyDelete
  2. fxaristo! kai kane kai kana sxolio an sur8ei, giati olo af8eresies grafo : )

    ReplyDelete