Thursday 26 November 2009

DUB TECHNO RUN AMOK




Revered sound-technician Monolake aka Robert Henke returns with his seventh album, meshing synthetic and naturalistic sound in his highly sophisticated and considered manner. Henke also makes a point of stating that the album was created without compression, allowing for dynamics that have become increasingly lost since the music has become oriented towards Radio, and subsequently mobile phones, laptop speakers etc, lending the recordings to concentrated listening when all the elements can be enjoyed in their fully spectral, spatially organised majesty.  (ΒΟΟΜΚΑΤ)

Η πιο φευγάτη μετάλλαξη της χρονιάς από τον Robert Henke (aka Monolake) στο έβδομο(!) προσωπικό του lp. Η πάλαι ποτέ μακάρια συνύπαρξη dub και techno σαλτάρει λόγω ανίας, επιταχύνει και αρχίζει να ξεφεύγει από την κανονική τροχιά της. Τι πήγε στραβά; Ο άξονας Βερολίνο-Detroit (Chain Reaction-Deepchord/Echospace) παρακολουθεί το grid των 4/4 να παραμορφώνεται κάτω από την έλξη του sub-bass, ο χρόνος παύει να είναι μετρήσιμο μέγεθος και αυτό που κάποτε ήταν techno αρχίζει να μοιάζει όλο και πιο πολύ με σαλταρισμένο tribal. (Το πέλμα ενός μικρού λεμούριου πατάει στον αυχένα του. Αλλά ο Lee δεν φοβάται τον Πανικό. Συγκεντρώνεται στη διχάλα ανάμεσα στα σκέλια, εκεί που κάποτε βρισκόταν η ρίζα της ουράς. Νιώθει το σαγόνι του να πλαταίνει. Ασημένιες λάμψεις στο μέτωπό του). 
To 'Silence' είναι μια παράδοξη, καλπάζουσα μορφή 2-step techno που μόλις έχει περάσει το όριο. Ο Robert Henke είναι πάρα πολύ τολμηρός, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφτανε τόσο μακριά. Δεν είναι μόνο οι ηχητικές του πηγές και οι περίεργες τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποιεί (το concept πίσω απ'την παραγωγή είναι απίστευτο), αλλά η ίδια η μουσική του, που μπαίνει με τα μούτρα στη ζώνη του dread, στα θερμόπληκτα κλίματα της Καραϊβικής, δίνοντας το πιο οξύ dub της χρονιάς!           


7 comments:

  1. ligo prin kleisei to 2009 to kykloforisan oi mpastardoi alla paei gia top 10 xronias.

    ReplyDelete
  2. Composed, mixed and produced by Robert Henke November 2008 - September 2009

    Οι "μπασταρδοι" που λες ειναι ενας μονο, ο robert henke. Ο behles εχει αποσυρθει σχεδον απο τη αρχη για να επικεντρωθει στο ableton και ο torsten, που παιζει και στο επομενο bloc μαζι με ενα τσουρμο τυπους απο rinse/fwd>>, ειναι μοναχα περιστασιακος συνεργατης. Ο αλλος που παιζει τελευταια μαζι του κανει visuals μονο και εχει ξεχωριστα credits στο lineup. get it right!

    Για οποιον παρακολουθει απο κοντα την πορεια των διαφορων projects του henke, μονο ως μεταλλαξη δεν θα χαρακτηριζε τον ηχο του καινουριου του αλμπουμ. Η μουσικη του δεν ηταν ποτε στερεοτυπικο 4/4 techno, εκτος απο τις πολυ πρωτες κυκλοφοριες του στην chain reaction 15 χρονια πριν, που ηταν και οι μονες που ειχαν οποιαδηποτε σχεση με 'dub'. Ισως καποιος θα πρεπει να τον καλεσει καποτε να παιξει και στην ελλαδα μπας και ξεβρωμισει λιγακι αυτη η τοσο μισητη λεξη που ακουει στο ονομα techno. Κριμα αν σκεφτεις οτι εχει παιξει σε πολωνια, λιβανο ακομα και στο βιετναμ θα παει ...

    για πιο 2-step πραγματα δειτε αυτο, ισως σας ενδιαφερει. ερχεται και αλλο ενα δικο του μιξ για το Fact τις επομενες ημερες.

    http://dj-surgeon.blogspot.com/2009/11/clubbingspain-podcast.html

    ReplyDelete
  3. οι λέξεις σε αυτό το blog χρησιμοποιούνται περισσότερο μεταφορικά παρά σαν αυστηρή ορολογία.. τέκνο, νταμπ, άσιντ είναι για μένα λέξεις αμφίσημες και της χρησιμοποιώ πιο πολύ γιατί με γοητεύουν σαν λέξεις παρά ως περιγραφικούς όρους.

    παρόλαυτά silent μπορεί να έχεις δίκιο. άκουγα monolake επί chain reaction κι από τότε δεν ξανάκουσα, μέχρι το single 'Atlas'. Γιαυτό έπαθα τόσο μεγάλο σοκ.

    όπως και νάχει, το blog αυτό φιλοξενεί ακραία ιδιοσυγκρασιακές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει (ούτε και είναι σε θέση!) να καλύψει με αντικειμενικότητα τα της μουσικής.

    ReplyDelete
  4. apokleietai se auto to album na mhn exei valei to xeri tou o torsten o "mpastardos". gia ton behles einai gnwsto edw kai xronia. btw se euxaristoume pou prosexeis tis 2 step anyshxies mas giati mono 2 step einai kai tipote allo......

    gutted exei pesei to link anevasw to allh mia fora

    ReplyDelete
  5. gutted tha to kaneis re-up giati to rapid to exei blockarei? thanx mate.

    ReplyDelete