Wednesday 14 October 2009

PEVEREL JUNGLIST





There was a time when dubstep releases were few and far between, and it was kind of difficult to fill a set. It felt like there was a real freedom to do what ever you wanted back then, too, which was exciting for a producer. There wasn't a template. Strangely, I think we've come full circle in 2009 and the door feels wide open again right now. [...] For me dubstep will always mean a blank canvas for producers influenced by UK drum and bass music rather than representing a specific sound.  (PEVERELIST) 
While all these styles are rushing off in their respective directions, it leaves a gap behind in the last place people think to look: The dark layer of sub bass left where dubstep began its experimentation. [...] In the last few years, nobody has done dark, moody, emotive dubstep better than Bristol's Peverelist.  (BLACKDOWN)

Το νέο άρθρο του Blackdown για την (εξαιρετικής σημασίας) μηνιαία grime/dubstep στήλη του Pitchfork κυκλοφόρησε επί τέλους (μετά από τρεις μήνες αναμονής). Και είναι αφιερωμένο στην επικείμενη (πρώτη) long play κυκλοφορία του μπριστολιανού Peverelist. Ιδιοκτήτης του σημαντικότερου record shop στην πόλη του Bristol, του Rooted Records, αλλά και του influential label Punch Drunk, ο Tom Ford (aka Peverelist) έχει δηλώσει στο παρελθόν πως του αρέσει το techno, αλλά σχεδόν ντρέπεται να το πει! Και καλά κάνει, μιας και θέτει τα πράγματα ως εξής: 
Για όσους τον ταυτίζουν με το δεδομένο dubstep-techno crossover που συντρέχει(;) αυτήν τη στιγμή στο Βερολίνο και το Bristol, αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση, που περίμενα εδώ και καιρό να ακούσω... Δεν είναι καλή ιδέα να προσεγγίζουμε τη μουσική που συμβαίνει σήμερα με όρους της δεκαετίας του 1980, δηλαδή της δεκαετίας που έθεσε τα θεμέλια για την τεχνολογία της χορευτικής μουσικής. Δεν θέλω να βλέπω τα παράγωγα του UK Garage σαν προσθετικές αναμείξεις δεδομένων μουσικών 'ειδών', ίσως ούτε καν σαν fusion: η τρέχουσα μουσική είναι μάλλον post-genre, δεν παράγεται με αυτή την λογική. Έχει, συνειδητά ή ασυνείδητα, εσωτερικευμένη όλόκληρη τη μουσική ιστορία (η οποία διακινείται ελεύθερα στο internet), και τελικά, μέσα σε μια τέτοια άνευ προηγουμένου αφθονία, η μουσική έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο που πάει κόντρα στην ελευθερία της. Φτάνοντας σε μια δομή τόσο περιεκτική, και ταυτόχρονα τόσο ελαστική και ανοιχτή στις πιθανότητες, η τρέχουσα Bass μουσική μας αφοπλίζει με ολοένα και πιο ριζικό τρόπο. Και το κάνει όλο αυτό χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν για το ποιο είναι το 'νέο' όνομά της!
Τα sets του Peverelist είναι παραδείγματα ενός τέτοιου, βιωματικού και διαισθητικού, ανοίγματος στη μουσική, το ίδιο και οι παραγωγές του. Το καλοκαίρι, όταν έσκασε το remix του στον Hyetal, πατήθηκαν πολλά κουμπιά μαζί... Η χρονιά αυτή είχε ανοίξει για μένα με το αξεπέραστο live in Villa Oslo (το τρίωρο set του Peverelist παρέα με τον Appleblim), και οδεύει προς το τέλος της με την υπόσχεση του πρώτου Peverelist lp. A full circle...   


9 comments:

  1. για ακόμα μία φορά το άρθρο σου ξ ε σ κ ί ζ ε ι.
    δεν χορταίνω να σε διαβάζω.

    ReplyDelete
  2. kalimerudia kai kala ne perasete abrio stu Gaslamp!!

    ReplyDelete
  3. Fobero keimeno , ta egrapses ola ...

    ReplyDelete
  4. Οραια η στηλη του blackdown στο κατα τα αλλα αντιπαθητικο pitchfork. Διαβασα και στου .gif για αυτη. Μετρημενη και σοβαρη, σε αντιθεση μαλλον με τις αντιστοιχες του fact που ειναι καπως οτι να'ναι, ειδικα η μηνιαια techno/house στηλη του 'over-enthusiastic' Sande - ο χαρακτηρισμος δικος του.

    Η σχεση μεταξυ techno και dubstep νομιζω θα ειναι αντικειμενο συζητησεων για πολυ καιρο ακομα, τουλαχιστον οσο εξελισσεται το συγκεκριμενο μουσικο τοπιο.
    Αυτο που παρατηρω παντως εδω ειναι οτι περισσοτερο ενθερμοι υποστηρικτες της προσμιξης των δυο ειναι οι ιδιοι οι παραγωγοι (οπως ο martyn για παραδειγμα) και κατα δευτερο λογο οι ΄μουσικοκριτικοι΄, παρα το ιδιο το κοινο που πηγαινει στα παρτι το οποιο παραμενει πιστο στο ειδος που προτιμα - βαζω και εμενα σ'αυτους.

    Ισως χρειαζονται κι αλλες προσπαθειες οπως αυτες των numbers., της luckyme και ολων οσων τολμουν να ανακατευουν την τραπουλα.

    ReplyDelete
  5. εχω την εντυπωση οτι αυτο το crossover ειναι κυριως ατομικη υποθεση παρα οτιδηποτε αλλο, οσοι εχουν διαθεση για κατι καινουριο απλα προσπαθουν για αυτο χωρις να περιμενουν επιβεβαιωση απο κοινο η κριτικους για να συνεχισουν.Δηλαδη περισσοτερο genious παρα scenious (για να συνεχισω τα mail, @gutted)
    Γενικα μιλαμε για μικρα μεγεθη.To "Bristol ft. Berlin Techno" ειναι ωραιο αλλα νομιζω δεν αποτυπωνει τη πραγματικοτητα.
    o peverelist ειναι θεος παντως.ενας απ'τους λογους να ασχολεισαι με την "καινουρια" μουσικη σημερα και να αναγκαζεσαι να αντιμετωπιζεις τονους σαβουρας καθημερινα.

    ReplyDelete
  6. ... προσωπικά, δεν μου κάνει καθόλου αίσθηση το 'dubstep+techno'.
    δεν με συγκινεί αυτή η 'εκ των υστέρων' προσθετική λογική α+β=?
    αυτό ήθελα να πω και παραπάνω: το dubstep έχει ήδη εσωτερικευμένη όση επιρροή χρειάζεται από την techno. αυτό που κάναν οι DMZ ήταν ήδη 'techy', με μια πολύ ιδιαίτερη ανάγνωση πάνω στην techno. αυτό που λέει ο peverelist είναι πως ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη την techno καθεαυτή (ως genre) για να ενσωματώσει τον μινιμαλισμό, την επανάληψη, τα effects κτλ : όλα αυτά τα μαθαίνει κατευθείαν από την dub, παρακάμπτοντας την techno!

    ReplyDelete
  7. Pos katevainoun tou peverelist ta 12"?
    Thanx

    ReplyDelete
  8. sickboy: to link pou dino einai apo ena rossiko forum. molis to anoixeis 8a deis kato apo tin photo tou peverelist 8 links apo andistoixes kyklofories tou. mprosta apo ka8e kykloforia exei to symbolo (+) pata to kai 8a su anoixei to ka8e 12" xehorista, me eikona tou exofylou tou, kritiki kai Rapidshare llinks sto telos gia na to katebaseis...
    : )

    ReplyDelete
  9. η προσθετικη λογικη ειναι περισσοτερο ενα κατασκευασμα παρα οτιδηποτε αλλο, το χρησιμοποιω απλα για να συνενοουμαστε και να ξεχωριζουμε τους dmz απο τον Peverelist και τον Scuba πχ..δε του δινω παραπανω αξια..οταν εσυ λες dubstep και συμφωνεις με τον ορισμο που δινει ο Peverelist
    For me dubstep will always mean a blank canvas for producers influenced by UK drum and bass music rather than representing a specific sound.
    μπορει να ερθει ενας και να σου πει οτι εισαι λαθος γιατι dubstep ειναι ο caspa πχ...οι ταμπελες περα απο εμπορικη τακτικη εχουν και αυτη την αξια..

    ReplyDelete