Wednesday 25 February 2009

Η ΩΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ


Η φιλανδική SÄHKÖ ήταν το label που καθιέρωσε την ακαιρεότητα του αναλογικού σήματος στην εναλλακτική σκηνή. ‘Ολες της οι κυκλοφορίες είναι αποτέλεσμα live εκτελέσεων στο studio που μαγνητοφωνούνται κατευθείαν σε DAT. Χρησιμοποιείται hardware εξοπλισμός και vintage αναλογικά όργανα. Η μέθοδος αυτή παράγει έναν ήχο μοναδικά απτό και υλικό. Και κάτι περισσότερο. Οι pan sonic μεταχειρίζονται τον αναλογικό σχεδιασμό ήχου σαν σημείο αναφοράς για να προσεγγίσουν την πρόσφατη ιστορία, εξετάζοντας το ρόλο που έπεξε ο ηλεκτρισμός, οι ενισχυτές, το μεγάφωνο, το ραδιόφωνο, μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. 

Το techno είχε πάντοτε ένα διφορούμενο χαρακτήρα, ήδη από την εποχή των Kraftwerk και Cybotron, ήταν μια ειρωνική και πικρή άνευ όρων κατάφαση στην τεχνολογία, και εκδήλωση δέους απέναντι στο Τρίτο Κύμα του Alvin Toffler. Η εννοιολογική προσσέγγιση της SÄHKÖ στην επιστήμη του ήχου αντιστρέφει τον διονυσιακό χαρακτήρα του rave και μπλοκάρει τη χορευτκή ευδαιμονία του. Σε κάποιο flyer της εταιρίας το 1992  το concept της βραδιάς είχε τίτλο TWIN BLEEPS με την συνοδευτική προτροπή : fire rave with us!  Στις κυκλοφορίες της βρίσκουμε σαμπλαρισμένους λόγους του Stalin και του Hitler, εμβατήρια και ήχους που θυμίζουν βασανισμό ζώων. Ο Mika Vainio κυκλοφορεί κάτω από το πειραματικό project Ø (=κενό σύνολο) μια σειρά που βασίζεται στην ψυχοακουστική έρευνα για την επίδραση της συχνότητας στον άνθρωπο, θυμίζοντας μεθόδους πλήσης εγκαιφάλου και βασανιστηρίων ανάκρισης. 

Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η αναγνώριση της πλαστικότητας του ηλεκτρικά παραγώμενου ηχητικού σήματος, η αμφισιμία του και η ετοιμότητα του να προσομοιώσει στους ήχους των φυσικών οργάνων και των φυσικών φαινομένων γενικά. Ηλεκτρικοί σπινθήρες αντιπαρατίθενται σε μαγνητοφωνημένες concrete πηγές και η ίδια η ηλεκτρική ενέργεια αντιμετωπίζεται σε όλη την ρευστότητα της, σαν ένα φυσικό φαινόμενο. Οι δυο pan sonic έχουν σπουδές στην αρχιτεκτονική, κεντρική τους αναφορά είναι όμως ο ζωγράφος Francis Bacon και η κοινή τους εμμονή γύρω από την ωμότητα των πραγμάτων και το μυστήριο της παρουσίας. Η μουσική τους υποβάλει την αίσθηση της παρουσίας μ’ έναν τρόπο θεατρικό και υλικό, που χτυπάει κατευθείαν στο νευρικό σύστημα δίχως τη διαμεσολάβηση κάποιας αφήγησης.

Ο παλιός κατάλογος της SÄHKÖ επανακυκλοφορεί (με νέο σχεδιασμό στους χαρτονένιους φακέλους των cd).

No comments:

Post a Comment