Wednesday, 25 February 2009
Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ
NON STANDARD INSTITUTE
Η ΩΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Η φιλανδική SÄHKÖ ήταν το label που καθιέρωσε την ακαιρεότητα του αναλογικού σήματος στην εναλλακτική σκηνή. ‘Ολες της οι κυκλοφορίες είναι αποτέλεσμα live εκτελέσεων στο studio που μαγνητοφωνούνται κατευθείαν σε DAT. Χρησιμοποιείται hardware εξοπλισμός και vintage αναλογικά όργανα. Η μέθοδος αυτή παράγει έναν ήχο μοναδικά απτό και υλικό. Και κάτι περισσότερο. Οι pan sonic μεταχειρίζονται τον αναλογικό σχεδιασμό ήχου σαν σημείο αναφοράς για να προσεγγίσουν την πρόσφατη ιστορία, εξετάζοντας το ρόλο που έπεξε ο ηλεκτρισμός, οι ενισχυτές, το μεγάφωνο, το ραδιόφωνο, μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Το techno είχε πάντοτε ένα διφορούμενο χαρακτήρα, ήδη από την εποχή των Kraftwerk και Cybotron, ήταν μια ειρωνική και πικρή άνευ όρων κατάφαση στην τεχνολογία, και εκδήλωση δέους απέναντι στο Τρίτο Κύμα του Alvin Toffler. Η εννοιολογική προσσέγγιση της SÄHKÖ στην επιστήμη του ήχου αντιστρέφει τον διονυσιακό χαρακτήρα του rave και μπλοκάρει τη χορευτκή ευδαιμονία του. Σε κάποιο flyer της εταιρίας το 1992 το concept της βραδιάς είχε τίτλο TWIN BLEEPS με την συνοδευτική προτροπή : fire rave with us! Στις κυκλοφορίες της βρίσκουμε σαμπλαρισμένους λόγους του Stalin και του Hitler, εμβατήρια και ήχους που θυμίζουν βασανισμό ζώων. Ο Mika Vainio κυκλοφορεί κάτω από το πειραματικό project Ø (=κενό σύνολο) μια σειρά που βασίζεται στην ψυχοακουστική έρευνα για την επίδραση της συχνότητας στον άνθρωπο, θυμίζοντας μεθόδους πλήσης εγκαιφάλου και βασανιστηρίων ανάκρισης.
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η αναγνώριση της πλαστικότητας του ηλεκτρικά παραγώμενου ηχητικού σήματος, η αμφισιμία του και η ετοιμότητα του να προσομοιώσει στους ήχους των φυσικών οργάνων και των φυσικών φαινομένων γενικά. Ηλεκτρικοί σπινθήρες αντιπαρατίθενται σε μαγνητοφωνημένες concrete πηγές και η ίδια η ηλεκτρική ενέργεια αντιμετωπίζεται σε όλη την ρευστότητα της, σαν ένα φυσικό φαινόμενο. Οι δυο pan sonic έχουν σπουδές στην αρχιτεκτονική, κεντρική τους αναφορά είναι όμως ο ζωγράφος Francis Bacon και η κοινή τους εμμονή γύρω από την ωμότητα των πραγμάτων και το μυστήριο της παρουσίας. Η μουσική τους υποβάλει την αίσθηση της παρουσίας μ’ έναν τρόπο θεατρικό και υλικό, που χτυπάει κατευθείαν στο νευρικό σύστημα δίχως τη διαμεσολάβηση κάποιας αφήγησης.
Ο παλιός κατάλογος της SÄHKÖ επανακυκλοφορεί (με νέο σχεδιασμό στους χαρτονένιους φακέλους των cd).
Sunday, 15 February 2009
TECHNO POVERO
BCD2. 15 χρόνια μετά τη πρώτη BCD συλλογή η Basic Channel αιφνιδιάζει επαναπροτείνοντας υλικό από τη διετία 1993/4, με μια ultra lo-fi παραγωγή και τη μόνιμη έποδο buy vinyl!
Saturday, 14 February 2009
DREAM OF CALIFORNICATION
O Rob Brown των Autechre για το File Sharing
File sharing, do you have an opinion on it, has it affected you? I think Sean’s a bit more interested. I dunno, I used to record everything off the radio when I was a kid, and swap tapes. I think now, with file sharing, the only problem is you have a lower quality recording, but within the digital domain that genuinely is a lower quality recording. When I was taping off the radio, or taping it off a friend who had taped it off the radio, I’d grown up on these kind of ghostly versions of records that existed, and I’ve chased up the original 20 years later and found that the original is a actually little less enchanting than the one I’ve got on my cassette because of the weird, esoteric nuances that bootlegging gives you.
Thursday, 5 February 2009
Kieran Hebden & Steve Reid - NYC
Είναι μάλλον σπάνια η συνάντηση ενός περκασιονίστα της jazz με έναν expert του ηλεκτρονικού αυτοσχεδιασμού. Οι kieran Hebden & Steve Reid αυτοσχεδιάζουν παρέα εδώ και κάμποσα χρόνια και το τέταρτό τους album που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη μου προκαλεί δέος για την ειδική ισορροπία που πετυχαίνει. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε τέτοια έκταση και λεπτομέρια την αλληλεπίδραση ζωντανών κρουστών και αναλογικών ηλεκτρονικών πηγών. Και μάλιστα όχι σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο του τύπου ECM, αλλά μέσα από ένα υπόγειο τζαμάρισμα δύο φίλων που απολαμβάνουν την περιπέτεια χωρίς προθέσεις καλλιέπειας και φορμαλισμού. Χαίρομαι την ωμότητα και την αγριάδα και στις τρεις ηχογραφήσεις του περιστασιακού σχήματος που με κέρδισε μόνον με τη μουσική του, δίχως να συντρέχει κανένα ιντερνετικό hype γύρω απ'το όνομά του. Το παράδοξο είναι ότι ποτέ δε με κέρδισαν οι Fourtet, το solo όχημα του Hebden δηλαδή. Και επίσης ποτέ δεν κατάφερα να αντέξω solo album περκασιονίστα της free jazz για πάνω από δέκα λεπτά! Να όμως που ο συνδιασμός των δύο φαίνεται να δημιουργεί κάτι νέο που ξεπερνάει τις επιμέρους ετικέτες. Μάλιστα αυτό που ακούγεται τελικά δεν μπορώ να το συνδέσω με το προηγούμενο σχημάτων σαν τους Musica Electronica Viva και AMM και τον μνημειακό τους παροξυσμό με την avant-garde.