Sunday 24 January 2010

THE MOODY BOYZ





I found there was a point when you had that acid house thing, when everything was quite colourless, it wasn’t black or white, you couldn’t tell who the people were behind the music, and those gigs were really multicultural in a really good way – then something happened and the soul was just taken out of it, it all became very European and the soul just went, or just got smaller and smaller and smaller and smaller.  (TONY THORPE @JOE MUGGS)

Η περιφέρεια του Croydon (South Greater London) έγινε ευρύτερα γνωστή ως τόπος γέννησης του dubstep, όπου ο Skream, ο Benga κ.α. σύχναζαν στο δισκάδικο Big Apple στις αρχές των '00s. Υποψιάζεται κανείς πως όλο αυτό δεν προέκυψε τυχαία, μιας που το Croydon διαθέτει ενδιαφέρουσα μουσική κίνηση ήδη από την δεκαετία του '80. Υπάρχει ένα πρόσωπο που λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα στις τόσες δεκαετίες  χορευτικής μουσικής. Ο Tony Thorpe (aka The Moody Boyz) μεγάλωσε στο Croydon, σε ένα περιβάλλον όπου τα soundsystem και η reggae ήταν οικογενειακή υπόθεση. Ξεκίνησε παίζοντας northern soul/funk/jazz fusion/new wave και rap σε ένα τοπικό club, αλλά σύντομα έγινε μέλος των 400 Blows, ενός περίεργου post-punk/funk σχήματος των '80s. (Δείγματα αυτής  της συναρπαστικά πρώιμης περιόδου υπάρχουν σε δυο ραδιοφωνικά show που επιμελήθηκε πρόσφατα ο Thorpe, για λογαριασμό του RBMA). 
Η αναπτυσσόμενη χορευτική κουλτούρα του Λονδίνου έπαιρνε σιγά-σιγά το δρόμο της, όμως ο Thorpe κράτησε μια παράλληλη επαφή με τις μαύρες ρίζες του, κινούμενος γύρω από την προοδευτική dub κολλεκτίβα της On-U Sound.  Η έκρηξη του acid-house συμπαρέσυρε, όμως, και την μαύρη κουλτούρα. Έτσι, όταν τα χαοτικά χορευτικά κολάζ των KLF έφτασαν στα αφτιά του το 1987 έτρεξε αμέσως να τους γνωρίσει, ώσπου με τον καιρό έγινε φίλος και σχεδόν μέλος της αμφιλεγόμενης αναρχο-ηλεκτρονικής μπάντας. Η παρέμβαση του Tony Thorpe στην καρδιά της rave κουλτούρας ήταν η εμμονή του στο αφρικανικό στοιχείο, το dub και το breakbeat, κόντρα στην απονευρωμένη/μετρονομική εκδοχή της ηλεκτρονικής μουσικής που θα γινόταν κυρίαρχη στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια... Η acid-house κουλτούρα ξεκίνησε σαν ένα κίνημα που ξεπερνά τα στεγανά της φυλής, της τάξης και του φύλου, αλλά πολεμήθηκε σε τέτοια έκταση από τη βρετανική κυβέρνηση ώστε, κατέληξε μια συνέχεια της lifestyle εκδοχής της disco. Η αντίδραση της έγχρωμης βάσης του hardcore στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος των βρετανικών πόλεων είναι γνωστή, και συνεχίζει να αντιστέκεται ως σήμερα στην εμπορευματοποίηση και κυρίως την εστετικοποίηση του ωμού αστικού beat. 
H solo δουλειά του Tony Thorpe κάτω από το ψευδώνυμο Moody Boyz έδωσε δείγματα προχωρημένου dub/house, τα οποία στα χρόνια του '90 πέρασαν απαρατήρητα, αλλά δείχνουν εντελώς συγχρονισμένα με το σημερινό bass πλαίσιο. Η δικαίωση του Tony Thorpe έρχεται αργά αλλά σταθερά. Το label που τρέχει αυτή τη στιγμή διαθέτει εξαιρετικά δείγματα της νεότερης σχολής του dubstep, όπως δείχνει η ομώνυμη συλλογή 'Studio Rockers', που βγήκε πέρσι, μιξαρισμένη απ' τον ίδιο.

2 comments: