Friday 15 January 2010

THE HEAT WAVE



Το mixtape/podcast είναι η πιο βολική φόρμα για να επεξεργαστεί/παρουσιάσει/ακούσει/διαδώσει κανείς μουσική, από πολλές απόψεις. Η κουλτούρα των remix version γεννήθηκε από τους dj's και mc's στα κινητά soundsystem της  Jamaica πριν από μερικές δεκαετίες, κι έκτοτε μεταφέρθηκε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και τη Βρετανία κι από κει σ' ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα η δύναμή της συνεχίζει να αυξάνεται, αφού ανταποκρίνεται τέλεια στις ταχύτητες, τον όγκο και την περιπλοκότητα της πληροφορίας που διακινείται on-line. 

Η ομάδα The Heat Wave στο Λονδίνο εκμεταλλεύεται τη δυναμική του internet για να συντονίσει τις διάφορες δραστηριότητές της (mobile soundsystem, club parties, μουσικές παραγωγές και remix, ραδιοφωνο, μουσική δημοσιογραφία). Το Heat Wave είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ιδέας του Μαύρου Ατλαντικού, της διάδοσης και μετάλλαξης της μουσικής του χώρου της Καραϊβικής -μέσω της μετανάστευσης- στα αστικά κέντρα τόσο του Νότου (Puerto Rico, Rio, Mexico) όσο και του Βορρά (ΝΥ, Λονδίνο). Καλύπτει κυρίως το ισπανόφωνο κομμάτι της παγκόσμιας ghettotech κίνησης, αναδεικνύοντας εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της δράσης στα slum της αποικιακής περιφέρειας (dancehall/bashment/soca/reggaeton) και την προαστιακή βάση του αποικιακού κέντρου (dub/ragga/jungle/grime/funky). 
Έτσι, λοιπόν, ο Gabriel Heatwave συνεργάζεται σε εβδομαδιαία βάση με τον RinseFM, ενώ έχει συμπράξει κατά καιρούς με τον Ressonance, τον KissFM αλλά και το Radio1 του BBC, καθώς και με τα περιοδικά WIRE, FACT και XLR8R, προσκαλώντας συχνά mc's όπως την Warrior Queen, τους Ragga Twins και την ομάδα Roll Deep. Μέσα από αυτά τα κανάλια γίνεται μια προσπάθεια να διαδωθούν οι σύγχρονες μουσικές της Καραϊβικής, όπως αυτές βιώνονται στην Jamaica και τα υπόλοιπα κέντρα της Κεντρικής Αμερικής, καθώς εμπεδώνεται όλο και πιο πολύ η επιρροή τους στην χορευτική μουσική αιχμής που εξάγει η Αγγλία εδώ και δεκαετίες. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συλλογή An England Story (25 Years of the MC in the UK) που βγήκε από την Soul Jazz rec...
Αφορμή για να χωθώ στο φανταστικό site του Heat Wave στάθηκε το πρόσφατο mixtape που επιμελήθηκε ο dj Oneman, ένας καθόλου τυχαίος dj από τον χώρο του dubstep. Ο Oneman έγινε διάσημος για τις τολμηρές μίξεις early garage (1997-1999) και early dubstep (2005), συγχρονίζοντας  -και όχι απλά παραθέτοντας- διαμάντια από την κρυφή ιστορία της bass μουσικής. O ίδιος, αναλαμβάνει τώρα να δείξει τη σχέση του uk garage με την ηλεκτρονική dancehall, συνδυάζοντας ragga φωνητικά σε 2-step ρυθμούς, ως προπομπό του σημερινού uk funky ήχου. Υπάρχει ένα μεγάλο on-line αρχείο των μίξεων του Oneman. Και υπάρχει ένα πραγματικά τεράστιο (και πολύ οργανωμένο) mixtape αρχείο που καλύπτει την δράση του Heat Wave από το 2003 ως σήμερα. Ποιότητα κι εξυπηρέτηση... 

 
Το show του Oneman σε συνεργασία με τους Distance, Dousk & Blackdown βγαίνει κάθε Πέμπτη 23:00-01:00 (ώρα Αγγλίας) στον RinseFM, και το αμέσως επόμενο δύωρο ακολουθεί καπάκι το πρόγραμμα του Heat Wave! Η ενέργεια που εκλύεται είναι ανυπολόγιστη!

No comments:

Post a Comment