Friday 22 January 2010

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Σ'ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΚΟΣΜΟ





☁ Είναι το πρώτο album στην ιστορία του T-Model Ford που βγαίνει χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο με μια ακουστική κιθάρα και κάτι φυσαρμόνικες στο βάθος. Ο αιωνόβιος bluesman έγινε γνωστός στο πλαίσιο της cult ετικέτας Fat Possum, χάρη στην οποία αποκαταστάθηκαν ένα σωρό κακοποιημένοι (φυλακισμένοι, πάμφτωχοι και παντελώς άγνωστοι) τραγουδοποιοί του Δέλτα, άνθρωποι που ηχογραφούνταν για πρώτη φορά στα 70 τους. 
☁ Αντίθετα, φουλ ηλεκτρισμένος ο νέος δίσκος του Gil Scott-Heron, της spoken word συνείδησης των '70s. Ντοκυμαντερίστικα πλάνα της εσώτερης πόλης, μυστήριες μπαλάντες, συνοπτικοί ρυθμοί. Τα σκυλιά της βροχής μαζεύονται κάτω από μια γέφυρα και περιμένουν, αλλά η συμπόνια είναι ημιτελής.
☁ Μου έρχεται να ακούσω όλον τον John Lee Hooker και τον Terry Callier που έχω, αλλά το γλιτώνω, γιατί η μεγάλη μου αγάπη αυτή τη βδομάδα ήταν ο Peven Everett. Είναι πολύ νέος, αλλά παίζει όλα τα όργανα στους δίσκους του ο ίδιος, γράφει τη μουσική και τους στίχους, ενορχηστρώνει και κάνει την παραγωγή μόνος του. Και τραγουδάει. Είναι από το Chicago, και η μουσική του υποβάλλει τη νυχτερινή κουλτούρα της πόλης με πλάγιο τρόπο, ανάγοντάς την στην μακρά ιστορία του rhythm n blues. Τα τραγούδια του βασίζονται σε γυμνά drum machine, με μια πολύ τραχιά παραγωγή στη house παράδοση του Chicago, και λεπτούς ήχους από synth. ☁ Για τον Peven Everett μιλάει ο Antony 'Shake' Shakir σε μια πρόσφατη συνέντευξη.

5 comments:

  1. pantws o neos gil oso exw akouei ta spaei

    ReplyDelete
  2. Exei mono 3...tracks sto album tou,ta ipoloipa einai apla sketes dihgiseis...krima,perimena normal album.

    ReplyDelete
  3. dikio exeis white.noise. alla einai para poly fortismena afta ta 3 kommatia puan ypirxan alla 7 tetoia ekei mesa 8a milusame gia phenomeno...

    mrz: eimai siguros pos akuges ton peven everett apo tote pu synergazotan me glenn underground...e?

    ReplyDelete
  4. ema8es ta mandata gia neo king britt?
    -> http://wom-pr.blogspot.com/2010/01/king-britt-intricate-beauty-free.html

    ReplyDelete
  5. ennoeitai.....akouw peven everett apo tote
    to teleytaio megalo tou track to xw riksei kai sto blog.

    ReplyDelete