Thursday 14 October 2010

HDBCD006




Ο δίσκος των Darkstar ξεγελάει. Χωρίς βάση στις χαμηλές συχνότητες, χωρίς συνταρακτικούς ρυθμούς, χωρίς ευρύματα στον ήχο, χωρίς έμφαση στο νέο ούτε στο παλιό, φαντάζει από μόνος του εξωτικός μέσα στο κάδρο της Hyperdub. Αφήνοντας τη φωνή και τη μελωδία να σηκώσουν όλο του το βάρος, μαζί με κλασικά όργανα (πιάνο, κιθάρα) και synthesizer που έγιναν με τον καιρό κι αυτά κλασικά. Μέσα από τους ήχους των Japan, Human League, Sakamoto το τρίο αντλεί απω-ανατολικές μελωδίες, ενώ από την πειραματική pop της δεκαετίας του '90 (Eno/Cale, Passengers, Radiohead) κρατάει το αίνιγμα της φωνής. Παρόλο που το 'North' υποτίθεται πως μιμείται ένα ορισμένο βορειοατλαντικό κλίμα κοινωνικού φόβου και μόνωσης, τίποτα δεν συμβαίνει με τον προφανή τρόπο. 
Πριν απ' όλα, το sequencing δεν επιτρέπει καμία λογική γέφυρα από το ένα τραγούδι στο άλλο, δίνοντας την εντύπωση πως μεταξύ τους παραλλείπονται μέρη που δεν μπορείς να ακούσεις, ενώ μόνο οι κορυφές των παγόβουνων είναι ορατές. Στο tracklist θα μπορούσαν να παρεμβάλλονται άλλα τόσα instrumental, που θα επεξεργάζονταν τις ιδέες του album σε άλλη κλίμακα (λυπάται κανείς που δεν συμπληρώνονται ούτε τρία τέταρτα μέχρι να τελειώσει). Η ενέργεια του δίσκου είναι πολύ compact, η εμπειρία της ακρόασης δεν είναι ικανοποιητική, το τέλος σε αφήνει ξεκρέμαστο, και η μόνη λύση είναι να τον ξανακούσεις από την αρχή. 
Κατα τ' άλλα, η μόνη σύνδεση με το θεωρητικό περιβάλλον του Kode9 (αν υπάρχει) είναι αυτή η διαπεραστική αίσθηση της ροής του ηλεκτρισμού μέσα στο κύκλωμα, στη φωνή που τρέμει, στα glissandi στατικού θορύβου, που δονεί τα πάντα.  Δεν υπάρχει κανένα αναγνωρίσημο ίχνος από την εταιρική ταυτότητα της Hyperdub (ούτε συγκοπές στο ρυθμό, ούτε sub-bass). Αυτά σε πρώτο πλάνο... Γιατί μετά από διαδοχικά zoom βρίσκεις τον εαυτό σου να κολυμπά σε μια θάλασσα από στοιχειώδη dub σωματίδια, που σχηματίζουν από μακριά την εντύπωση της ηλεκτρονικής μουσικής στα τέλη του περασμένου αιώνα. Το ψηφιακό resolution επιτρέπει στον ήχο ένα τέτοιο βάθος, που όσο πλησιάζεις τόσο απομακρύνονται τα αεικίνητα φορτία που τον απαρτίζουν. Όμως δεν είναι έτσι. 

No comments:

Post a Comment