Thursday 14 May 2009

NO SUCH THING (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)




"L.A.-based producer Nosaj Thing (Jason Chung) is a sound innovator. He’s a sweet kid with a sinister musical agenda. His electronic soundscapes and wild beat tectonics play like vignettes that affect the listener’s mind as deeply as he hits their soul. Without a doubt, Nosaj Thing is among L.A.’s finest musical modulators.
Jason’s early work came awkwardly but not at all haphazardly. At age 13, he took his first computer from his father, an archaic PC that struggled even with word documents. In the hands of Nosaj Thing, it became an Intel Celeron home studio. With a “donated” copy of Reason, a demo version of Ableton Live and a computer mouse (he couldn’t afford a MIDI controller), Nosaj Thing began making music. He built his first productions note for note on the electronic staff of his Frankenstein studio. When your focus is strong, all you really need is a machine that works." 

NOSAJ THING - DRIFT 2009
Έχω καιρό να το πάθω αυτό, να με παρασύρει μια μελωδία και να με αναγκάσει να τα παρατήσω όλα και να χάσκω ανάσκελα στο κρεβάτι με κλειστά μάτια, να περάσει η μέρα, και να χρωματιστεί από έναν ήχο και μόνο ώστε, ο χρόνος να γίνει ένα με τη μουσική. Το ένιωσα με το "I Care Because You Do" του Aphex Twin, άντε και με δυο-τρια ακόμα άλμπουμ της Warp την περίοδο εκείνη.  Σπάνια μουσικός απελευθερώνει τόσο αδιαμεσολάβητα το διάστημα που βρίσκσκεται κλεισμένο στ' αυτιά του, σπάνια ένας ήχος μοιάζει να ξεπηδά από το δωμάτιό σου λες και τον προκάλεσε το άμεσο περιβάλλον εδώ και τώρα. Είναι μάλλον ο πρώτος δίσκος που ξεπετάγεται από τη νέα ρυθμολογία και δεν κουβαλάει τη σάπια alien ατμόσφαιρα της Hyperdub, η οποία καλώς ή κακώς έθεσε τα στάνταρ τη τελευταία τριετία. Δεν μπορώ να διακρίνω ίχνος ειρωνίας στη μουσική του Nosaj Thing. Τα κομμάτια του, που τα αντιπροσωπεύουν όλα μονολεκτικοί τίτλοι όπως "Fog", "Caves", "Us", πότε καθηλώνουν τον χρόνο και πότε τον κάνουν να κυλάει προς μια άγνωστη διεύθυνση, που υποκύπτει στη παρόρμηση της στιγμής.  Σύντομης διάρκειας αλλά τόσο πηγαίο που μοιάζει αναγκαίο, χωρίς να γεννά αμφιβολίες, από έναν 22χρονο που η ιστορία του θυμίζει τον Daniel Pemberton και (σχεδόν) τον Aphex Twin, σε νέα εκδοχή, complete without surface noise αυτή τη φορά!  
(Και επιτέλους η ηλεκτρονική μουσική μοιάζει να ανακτά το θάρρος που της έλλειπε εδώ και τόοοσο καιρό, στις ΗΠΑ έκαναν χρόνια και ζαμάνια να την αφομοιώσουν, αλλά όλα δείχνουν πως τα πράγματα ωρίμασαν και η αναμόρφωση/ξεπέρασμα του hip-hop στο L.A. είναι μόνον η αρχή... ).

1 comment:

  1. kalo diskaki...arketa experimental...
    aytes tis meres seliniazomai akougontas Midfield General - General disarray...tsekare to

    ReplyDelete