Friday, 19 March 2010

SLENG - TENG




Στις 23 Φεβρουαρίου 1985 η κυκλοφορία του'Sleng-Teng' σήμανε το πέρασμα της reggae από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία. Η νέα, ψηφιακή εκδοχή της έγινε γνωστή ως dancehall, κι αποτελεί μέχρι σήμερα το υπόγειο μουσικό υπόστρωμα των βρετανικών πόλεων, το σημείο όπου η τεχνολογία συναντά την αστικοποίηση των αφροτζαμαϊκανών πληθυσμών. Η συνάντηση αυτή συνεχίζει να δίνει εκρηκτικά αποτελέσματα, τον ήχο της κοινωνικής βάσης (χαμηλού εισοδήματος) και του κοινωνικού άκρου ταυτόχρονα, που πραγματικά σοκάρει με την δημιουργικότητά του. 
'Ενα μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής αποτυπώνεται από την ομάδα του Heat-Wave, σε ένα μοναδικό ραδιοφωνικό show για λογαριασμό του Rinse, που διασχίζει τις εξελίξεις χρόνο το χρόνο, δεκαετία τη δεκαετία. Εδώ μέσα βρίσκεται ένας αποκωδικοποιητής της υπόγειας χορευτικής μουσικής για την Αγγλία του σήμερα (πολλά tunes είναι καθρέφτης ιδεών για πολλές σύγχρονες κυκλοφορίες της Hyperdub και όχι μόνο). Η ενέργεια των αφροτζαμαϊκανικών ρυθμών (πρόκειται για πολλούς διαφορετικούς ρυθμούς και όχι για κάποιο μοτίβο) κοντράρεται από την εκρηκτική σωματική παρουσία των mc, που με τη σειρά της διακόπτεται από τη βία των turntable... Είναι το καλύτερο rave session που άκουσα εδώ και πολύ καιρό.       

5 comments:

  1. Ο όρος dancehall προηγείται χρονικά της digital εποχής (late 70s) και αφορά κυρίως το πέρασμα από τη roots reggae σε πιο χορευτικές παραγωγές (με νέες session bands όπως οι Roots Radics και οι Sly & Robbie) με κύριο χαρακτηριστικό το νέο rub-a-dub στυλ στο toasting των τζαμαϊκανών DJ βλ. π.χ. Yellowman.

    btw, πολύ όμορφο μπλογκ, το ανακάλυψα πριν λίγο και ξεκίνησα να το διαβάζω από την αρχή!

    ReplyDelete
  2. thnx gia tin diefkrinisi. yparxun ki alloi dyo oroi gia tin digital reggae: ragga kai bashment,. swsta?

    ReplyDelete
  3. Σωστά. Για την ακρίβεια το dancehall είναι ευρύτερος όρος που μπορεί να αφορά και κλασικούς reggae τραγουδιστές που προσαρμόστηκαν στους νέους ρυθμούς π.χ. John Holt - Police in Helicopter, Gregory Isaacs - Rumours ή το πολύ γνωστό Here I Come του Barrington Levy.

    Το ragga / raggamuffin είναι ακριβώς αυτό το στυλ των dj που καθιερώθηκε με τα programmed beats στα 80s βλ. π.χ. Reggie Stepper - Cu-onoh, ενώ ως bashment εννοούμε την πιο hardcore και underground εκδοχή του που συγγενεύει με το hip-hop κι έχει επικριθεί για την συχνά επιθετική θεματολογία του (gun culture, ομοφοβία κτλ.)

    Ελπίζω να μην ακούγομαι πολύ δασκαλίστικος!

    ReplyDelete
  4. lol oti xereis na to grafeis mr.headcharge (yparxei anangi gia pliroforia!)
    : )

    ReplyDelete
  5. To ragga ως μουσικός όρος όντως γενήθηκε στη jamaica τη δεκαετία του 80, αλλα δεν υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής.

    Υοθετήθηκε και κυρίως πολυχρησιμοποιήθηκε αργότερα στην Αμερική από τζαμαικανούς mcs αλλά και στην Ευρώπη στις αρχές των 90's από την jungle σκηνή.

    Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι του Barrington Levy στο "Two Sounds" (από τα καλύτερα clash tunes που έχω ακούσει ποτέ) από το Love the life you live (1991) που αποκαλεί απαξιωτικά το αντίπαλο soynd (system) "raggamuffin sound" ενώ εκθιάζει το δικό του sound αποκαλώντας το "reggaemuffin sound"

    Blesses!

    ReplyDelete